I Backspegeln


Företaget startades upp av bröderna Folke och Ragnar Andersson 1950. Det var ursprungligen en idé som kom till liv efter en stor brand hemma på gården.


Man började tillverka betongpannor. En tillverkning som gjordes i formar för hand. En bra dag kunde de göra ca 400 pannor. Tillverkningen utökades efter-hand med maskin för att göra rör, ringar och poolsten.


Efter att ha krossat alla närligande stenrös fanns till slut ett stort behov av att få tag i ett mer varaktig gruskälla. Det resulterade i ett arrende av grusåsen Rullbackarna. Det ledde i sin tur till anförskaffandet av ett eget krossverk.


Eftersom tillverkningen tog mer och mer utrymme blev det snart också dags att flytta verksamheten från gården. Mellböda nr 7:32 blev till slut platsen, där gjuteriet fortfarande idag håller till. Rörelsen stabiliserades mer och mer under 60-70-talet. De tyngre lyften ersattes av truck och hydraulik. Transportörerna tog över kärrornas funktion. Under 70-talet köpte Ragnars son Göran och hans fru Åsa de båda brödernas andelar. De har under de senaste 40 åren utvecklat och moderniserat rörelsen till hur den ser ut idag.Böda Cementgjuteri "Årets företagare 2012"


Böda Cementgjuteri är ett familjeföretag i tredje generationen. Företaget drivs sedan mars 2023 av sönerna Stefan och Simon efter övertagarande från sina föräldrar  Åsa och Göran Andersson. De i sin tur  tog över 1971 som andra generation i företaget. Aktiebolaget bildades 1985. Idag har företagetet 10 anställda. Böda Cementgjuteri tillverkar och levererar det mesta i betongvaror samt leca, grus, sand, singel och makadam. Vi hjälper till med grundarbeten, murningsarbeten, trädgårdsplattor och vi säljer även flaggstänger. Tack vare vår mångsidighet har vi inte varit så sårbara för konjunkturförändringar. 


2012 fick företaget utmärkelsen "Årets företagare". Motiveringen löd:

"Årets  företagare i Borgholms kommun har sedan starten 1985 klarat konjunkturförändringar och kriser utan fall tack vare en trygg och mångsidig verksamhet. De har genom en bred kompetens lyckats nå ut till olika kundkretser och långsiktigt byggt upp sitt idag mycket starka varumärke. Låt oss stolt presentera en verksamhet för både företagare och privatpersoner som sätter norra delen av ön på kartan året om."

Vi hjälper dig

Simon Andersson

073-334 47 77

Stefan Andersson

070-542 40 36


Ett seriöst och välskött företag

Det högsta kreditbetyg ett aktiebolag kan få är AAA. Bland annat krävs att företaget omsätter mer än 2 miljoner, har varit verksamt i minst 10 år och har nyckeltal som är väsentligt över branschens genomsnitt.


Böda Cementgjuteri kvalificerade sig som kreditvärdiga redan 1996. Vi tycker det är en målsättning och en trygghet att vara ett kreditvärdigt företag. Inte bara för oss själva men även för våra kunder som kan lita på att vi är ett stabilt och pålitligt företag som de kan göra affärer med.

Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Soliditets värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Soliditets databas.